Best Blogger TipsGet snow effect

Sunday, 21 October 2012

Super Junior 7th Anniversary

Heyppp . Bloggie rindu sy ? Lama kan , x update blog .. Lately, busy sikit(mcm la da ada kerja) .. LOL, Tak delah, serious . memang busy . Dengan PBS . Dengan Problem yang tak reti nak stop . Dengan Briged . Dengan novel . and banyak lagi.. Smalam, 20 0ct, anniversary Superman sy... Diorang celebrate dekat University Of korea... 4000 ELF yg hadir, ramai tuuu . Alangkah bestnye kan, kalau dapat join skali .. Herrm , Naseb. Its Okey , Chill Out la kan ? ._. Selama event tu berjalan, bnyak game yg diorang main.. basketball, card kissing game, and more(lupa) ... diorang split kpd 2 group .. satu group 'Handsome Man' satu lagi 'Non Handsome Man' ... Sebelum fanmeet tu habis, diorang borak2 pasal Leeteuk enlistment... Leeteuk dah nak ucap babai kat kite orang . 2 years just a short journey right ? One more, terpaksalah kebulur 2 tahun tanpa album ... sbb 7jib keluar bulan Ogos 2014 *bulan ogosss* ... Its okeii . I can wait for it :)

Friday, 28 September 2012

Endless Moment


Jyeahhh ! Hari ni, something happen :) Something happy :) Cu bloggie teka ape die ? Hari ni, fafa hangout ngan buddies fafa yg amat2 disanyangi katakan :) Mimie de VIP pon ade :) Tapi, agak sayang la sbb sbentar je .. 2 jam kot :'( Yeahhh ! Dapat jumpe Aina ! :) Rindu gile kott kat die :( Impiannye nk beli tshirt tapi x kesampaian sbb x de n x jumpe :( X pe la, lain kali try nasib lagi .... Walau pape pon . I'm happy today . so happy . For a while, lupe pasal hati fafa yg tengah kesakitan :) We wil always together . Chatting aroud . Playing around like there's no tommorow :) Saya Sayang Diorang Ketat2 =) Chingu-sshi, Naega, Saranghanda <3


More pic coming :

from left : Aina . Mimi . Fakhirah . Ieqah



                                                     Ieqah n Mc'Da ... *ieqah with the mafla :)





Friday, 7 September 2012

Dari Planet mana Kau Datang hah ?!

tau tak aq maksudkan sape ? aq maksudkan seorang manusia yg aq sendiri tak tahu mcm mana nk ckp ... arghh !!! semua kawan aq, dia nk rampas! x cukup sorang , sorang lagi , lepas tu lagi sorang .... tau tak , sampaikan kawan baik yg dia rapat sebelum ni pun , dia dah x kwan sangat ... kau nk ape dari aku manusia ?! stiap kali aq rapat dgn seseorang, kau pun mula lah , mengada-ngada ... last2, kau rampas dia dari aq !! tapi yg aq peliknye, kau buat baik ngan aq ... ke kau ade rancangan kau sendiri ??? Ya Allah, beri lah aku petunjuk, tabahkan hatiku .... nasib aq la kenal kau dalam hidup aq ....

Thursday, 30 August 2012

Until We Meet Again

•♥• •♥•   Those special memories of you   •♥• •♥•
 •♥• •♥•   will always bring a smile   •♥• •♥•
•♥• •♥•   If only I could have you back   •♥• •♥•
 •♥• •♥•  for just a little while   •♥• •♥• 
•♥• •♥•   Then we could sit and talk again   •♥• •♥•
•♥• •♥•   Just like we used to do   •♥• •♥•
•♥• •♥•   You always meant so very much   •♥• •♥•
•♥• •♥•   and always will do too   •♥• •♥•
•♥• •♥•   The fact that you're no longer here   •♥• •♥•
•♥• •♥•   will always cause me pain   •♥• •♥•
•♥• •♥•   But you are forever in my heart   •♥• •♥•
•♥• •♥••♥• •♥•Until We Meet Again •♥• •♥••♥• •♥•

Wednesday, 29 August 2012

HOT la sangat sayangg oii ! -.-

Bloggie ... Bloggie tau x, skarang ni kan, skolah aku dah dilanda virus 'lapar hot' ?! Haihhh .. pelik kan ? tiba2 je , ramai gile budak kat skolah aku nk sngat jadi hot ! nk tau something x bloggie ? mereka yg lapar hot tu kan , sampai sanggup hafal nama2 org yg hot kat FB or Twitter ... bodoh kan ? ape faedah sbenarnye kalau hot ? dapat gaji ke ? dapat pahala ke ? Haiiiyaa . pape pun , aku kat sini hanya mendoakan agar mereka cepat-cepat lah sedar diri . HOT , x bawak masuk syurga, sayang ... baik awk blaja betul-II !! BTW , klau dah lapar sngat hot tu, nanti aku tolong suapkan ye ? .... #ngeee

Monday, 27 August 2012

Ya Allah . its hurt -.- *omygosh

I still remember that day . A day that I will never forget . A day that changed my heart . At that time I feel liked my heart was stabbed by something . My tear dropped . I'm speechless . and I only can gave a fake smile . I blurred for awhile . I just feel liked I'm having an accident . That's feel that I can't describe with words . Its hurt me a lot ! very a lot ! dear bloggie, I know my place , my status . but, I also now that I can't accept it ! but, day by day , I will try to accept it . dear bloggie, want to know something ? after that incident , I can't look his photo even for a single second . It just will make me cried if I look . I'm also get annoyed . I'm not mad that he's doing that . but, how could, he fed up with his dream ?! and just accept that kind of things ?! that's make I mad . now, I know I must force myself to accept it . I must be mattured . as long as he happy, I will always smile although I'm sick here :(


Monday, 13 August 2012

Sedar-sedarla -.-

dear blogie .,
memangnye , berduit tu sedap sangat ke ?! as I know , x semestinya kita kaya kita akan dihormati right ?! kalau dah kita tu biasa-biasa je , x perlu la kot rasanye duk prasan banyak duit . x gitu ?! biarlah dia , dah die b'nasib baik , dilahirkan dlm keluarga b'duit . kita yg sederhana ni x usah la duk dengki ngan die . bukan salah die ponn . ni tidak , x cukup ngan dengki , duk mengata la pulakk dahh .. haiyaa .. kalau ye pun ade kekurangan ape salahnye mengaku ?! x dosa kan ?! daripada duk tutp kekurangan tu dgn penipuan . x  ke teruk cam tuh ?! x taula manusia akhir zaman ni . nama je skolah agam* .... tapi , habukkk pon tarakk ...

Wednesday, 18 July 2012

FROM U ____ SJ

This song is dedicated to the world's biggest fan club
The "ELF", my girls, my angels

Urin, su nyeon jeone cheoeum manna cheot nune sarange
Ppajyeobeoryeotgo
Baby, naega eodil gadeun machi geurimjacheoreom nae gyeote seo itgo

Saranghandaneun ge ttaeron jeungmyeonghal ge neomu neomu neomu manha
Apeul ttaeedo naega muneojil ttaedo 
Geunyeomani naege
Nama itneungeol


Baby baby baby baby baby uri jeoldae heeojiji malja
Oh my lady lady lady lady lady naege jeongmal neoreul saranghanda
Shawty shawty shawty shawty shawty ojik neoya nareul seontaekhan geon
Naui nunmulkajido, jakeun misokajido... Ani? Neorobuteo neungeoya

Naega neoui sokeul neomu manhi sseokyeoseo beolsseo neulkeo
Beoryeotdae geureon mal hajima

Amuri bwado naegen neomankeumman yeppeun saram jeoldae sesange
Tto eopseo
(georeon maldo hajima)
I don't know why you keep staying with me. Tto nan nege neomu
Mojaraseo mianhae

Geujeo mideobwa naega naega jarhalge

Baby baby baby baby baby uri jeoldae heeojiji malja
Oh my lady lady lady lady lady naege jeongmal neoreul saranghanda
Shawty shawty shawty shawty shawty ojik neoya nareul seontaekhan geon
Naui nunmulkajido, jakeun misokajido... Ani? Neorobuteo neungeoya

Neobakke eopdan mari neomu ppeonhae boyeodo eotteohge nae
Maeumeul boyeo jugetni

Uri ssaul ttaedo itgo miwojukgetda marhaedo ne gaseumeun imi algo
Itjanhni

Neorang na duri joheun geotman gachi bogo gachi meokgo
Gachi jeulgyeo deutgo ulgo utgo areumdapgiman haetdeon naldeul
Naega muneojiji anhge mideojugo gyeoteul jikyeojwoseo gomapda jeongmal gomawo

Baby baby baby baby baby uri jeoldae heeojiji malja
Oh my lady lady lady lady lady naege jeongmal neoreul saranghanda
Shawty shawty shawty shawty shawty ojik neoya nareul seontaekhan geon
Naui nunmulkajido, jakeun misokajido... Ani? Neorobuteo neungeoya


Neul gomapgo saranghandan


ALL .. YESUNG ... LEETEUK... EUNHYUK .... RYEOWOOK ...KYUHYUN

Saturday, 14 July 2012

LiL SiS with HIJAB :)

full name : Nik Nisa Farzana
nickname : si budak korea


....I don't know , how can I make her to wear shawl and hijab ;) .... LOL

-.-

LOL at that specs

Thursday, 28 June 2012

don't take it wrong . I just . love you chingu

dear bloggie ,

yesterday (thursday 28/6/12) .... some weird things happen ... out of them one thing is really2 serious for me ... I don't know what she (my friend)  thinks about me ! but , I seriously ,, don't understand ... I just scared if something might happen to her ... I know she's a good girl . she's already have a boyfriend .... but , I don't know what that new girls (a team of girls that my friend just knew) are ?! maybe they are nice , but maybe they have their own planned right ?! ..... I just wanted my friend not to involved with them .... just that .......... only that.......... sarang hae ! na , geos-ida sarang hal le...... don't take it wrong dear , I just wanna you to be happy ...

____________________________________________________


Saturday, 23 June 2012

KBS - kem banat solehah

pergi jugak hari yg digeruni tuh ~! ... at last , b'akhir jugak kbs nih . serius ! memang letih gile2 la . waktu rest memang x de langsung . waktu tidur pulak , bukan main pendek lagi . hadoiii . tapi kbs ni memang utk kebaikan kite org . tapi , aq memang x suke style kem ni b'jalan . x kene ngan hati aq . *cerewet kannn?!* ..... pape jela , yg aq tau skarang nih , aq nk rest cukup2 dulu ... *penat* ...

Wednesday, 6 June 2012

Skip-Beat!


SKIP BEAT ! serious ! aq jatuh cinta ngan drama ni ..... memang super awesome ~! try to watch it , and trust me ! kau x kan nyesal tengok cerita nih !! .... skip beat ni drama taiwan.......first reason aq tengok : donghae jadi watak utama drama ni .... lagipun , siwon pon blakon gak , tapi dia la heronya ~! ,,,, trust me , if you watch Skip-Beat! , you will fall in love with siwon ~~~ betul la! x caye suda~~ sbb watak siwon (lian) dlm drama ni , cool , gentle , gituuuu .... memang cair la..... lagipun , ada t'selit sifat sweet dlm watak dia ... *bhahahah*..........paling aq x leh blah , dgn watak sweetheart aq (donghae),, sbb watak dia (shang) dlm citer ni macam gile cam tuh . (*lain trus ngan watak dia dlm its okay daddy's girl*) ..... watak dia dlm Skip-Beat! , dia ni poyo , show-off , blagak , annoying , prasan , prangai kebudak-budakan , semuanyelah ade ....(bagi aq , watak macam tu , cute) ..... maih kenal dgn heroin dia pulak . heroin dia cantik , Ivy Chen namanya ... tapi kalau tngok muka dia , x caye la dia tua 4 tahun dari donghae dan tua 5 tahun dari siwon ,, sbb muka dia babyface-- (cute sangat) ....watak dia (gong xi) dlm ni , memang aq suke , innoncent gituu..



Skip-Beat! wallpaper



donghae _._shang



siwon _._ lian

ivy chen _._ gong xi

Wednesday, 30 May 2012

-j0m kenal-kenal ~!

entah tiba-tiba , aq nk post bende nieh *bor!ng kot* ...... pape jelahh..... okey , I wanna to introduce my buddies !!! best buddiies ever !!

#sorry guys , aq ciplak gambar eiyhh ~~ mianei...






okey , this is ma BFF ..atas : ieqah , tengah : mimi , tia , aina
bawah : dini

 this is mc'qah , dia cantik kan >? love u dear !


ini namanya Miss Aina Safia .. dia cute kan >? mc'na , m!ss you dear ! saranghamnida!!


NurDini !! Lama gile x dengar kaba kau ! r!ndu kau weyy !! , this is Dini a.k.a Onie


 okey , ni dia twins x seiras di SKGD ... from left : wahida , aini ..... diorang cantik an ? korang ,,, rindu korang gile2!!


ini dia ! Mimi , Tok Pek , Sherry *semua ada* ..... dia cute kan >? ..... sayang ko !!


line atas from left : aini , dini , mimi , husna ..... line bawah : ieqah and me
korang ,,, seriously , miss korang sangat2 ,,,,, sarang hae yo !! saranghal lae !!

this is me and my clown buddy mimi ....

nama penuh : Aina Safia bt Amran .... *tibe2 time search jumpe gambar nih ,, miss*

-Porcupine and Miss Panda-

tau x 'porcupine and miss panda' tu bende ? drama baru donghae . dlm drama ni die jadi hero . cite ni mengisahkn tentang percintaan seorang baker . genre drama ni romantik - komedi ... serious x sabar nk tengok ... tapi satu bende yg aku harap2 tak kan jadi ... aq harap kissing scene tak de !!!! *tapi 99% b'kemungkinan ada sbb mana-mana drama (except melayu) akan ada kiss scene even satu kali ....... tidak ! tolong lah ! jgn ada ! aq memang x tau nk ckp apa klau ada ~~~ aq memang serius x leh tengok kalau ada !!! bukan stakat x mau tngok , tapi fikir pon x sudi laaa~~!!! tapi klau ada ,,, aku memang gile2 x tau nk cakap apa~~DEAR OPPA , please ,,,, ... tapi bukan hak aq pon nk halang kan ? whose me? dia kenal pon tidak aq ~~ tapi , suka hati aq lah ,, aq syang dia . itu kata hati aq ! ya Allah , aq harap sangat x de , klau setakat pipi/dahi tu memang x pe (x boleh sbenarnye!)  ...entahla , aq berserah jela ~~

Tuesday, 29 May 2012

10 golongan masyarakat yang akan di usir dari PADANG MAHSYAR

1. Mereka diusir berupa kera. Mereka adalah manusia yang suka mengadu domba.

2. Mereka diusir berupa babi. Mereka adalah manusia yang suka memakan barang yang haram.

3. Mereka dihalau dalam keadana terbalik kaki di atas dan kepala di bawah. Mereka adalah dari golongan yang suka berdusta.

4. Mereka dihalau dalam keadaan bisu dan pekak serta tidak berakal. Mereka adalah dari golongan yang riak bangga diri dan sombong.

5. Mereka dihalau dalam keadaan menguyah lidah sendiri sedang lidahnya itu
menjulur ke bawah sampai ke dadanya dan dari mulutnya keluar nanah yang
menjijikkan. Mereka adalah ahli pidato yang ucapannya berlainan dengan
perilakunya.

6. Mereka dihalau dalam keadaan tersalib di pohon kurma dari neraka. Mereka adalah manusia yang berusaha mengajak orang ramai untuk menyokong pemimpin yang tidak jujur.

7. Mereka dihalau dalam keadaan terpotong tangan dan kakinya. Mereka adalah
orang-orang yang mengganggu jiran-jiran.

8. mereka dihalau dalam keadaan buta. Mereka adalah dari golongan yang curang dalam menetapkan hukum.

9. Mereka dihalau dalam keadaan busuknya lebih busuk daripada bau bangkai.
Mereka adalah orang yang gemar melepaskan nafsu syahwat dan menolak perkara wajib seperti zakat, puasa, solat, ... tidak menjalankan kerja dakwah dan sebagainya.

10. Mereka dikumpulkan dalam keadaan memakai pakaian besi yang panas. Mereka ini adalah manusia yg syirik kepada Allah swt.

●●●●⊱●●⊱●●⊱●●⊱sebar-sebarkan Semoga Bermanfaat ⊰●●⊰●●⊰●●●●

Saturday, 26 May 2012

golden holiday dah tiba^^

*golden holiday la sangat* ...... sangkaan ku yg cuti kali ni tenang tanpa seksaan homework ternyata jauh terpesong .... mak oii homework bertimbun kau tau tak ? gunung Everst pon kalah !! tak cukup dgn homework , mari pulak dahh .... surat 1 malaysia lah , papelah ....... aq baru je nak happening lepas 2 minggu ber exam tau x ? nasibbb lah ,,, kena mengadap dgn buku la pulakkk ,, haiya~~ #fact : memang x ade perkataan 'cuti' dalam kamus seorang pelajar .... tapi x boleh pandang dari segi negative je ,,, segi positif la yg kena pandang sepatutnya ... .... ya , kebaikan homework ..... *aq pon x tau ape benda kebaikan die, korang tau ?*....... k , ahhh .... walau pape pon , aq still happy cuz boleh b'jaga sampai kul 2 pagi ,,, so I can stalk my sweetheart ~~~~ bhahahah

Thursday, 17 May 2012

stUdy groUp

this saturday ! will come as a day that I must study ! nk wat study group kat rumah k.najwa .... 3 subjects only ! BA , MATH , SEJ .... naseb rumah die dkt dgn rumah aq , boleh la pergi . sbb klau jauh , a little bit susah ~!! harp2 la menjadi study gtoup bukannye gossip group . bhahahah....

-happy TEACHER's day-

to all my guru yg ku sayam ! sarang hae ! selamat hari guru . buat guruku di sekolah rendah dan sekolah menengah . thx , sbb bagi saye ilmu pengetahuan . dari saye buta huruf hingga lah sye boleh buat karangan . dari saya x knl nombor hingga lah sye pandai mengira . my teacher is my candle that will always glow in the dark . SARANGHAMNIDA ~! jasamu memang x akan ku lupa ! insyaAllah ~~

Thursday, 10 May 2012

_donghae lovely father_

his father passed away in 2006 . I know , he really2 love his father . aq , aq memang x leh bla stiap kali dngr lagu my everything . as , donghae sang this song for his father . aq , aq memang x tahan , tengok dia nangis pasal ayah dia . ayah dia meninggal sbb sakit kronik , dah 3 tahun dah dia menghidap penyakit tu . donghae sorang je yang tahu lambat as ayah dia sorakkan hal ni dari dia . tau x , apa yg buat aq sedih gile , sampai nangis ? masa donghae wat balik gaji pertama die ... his , his father had passed away . aq memang , sumpah , x leh tahan ! dah la , dia b'pisah ngan family dia , time umur dia 15 tahun as he started to be a trainer . dia jadi penyanyi pun sbb nk penuhkan impian ayahnya . kali ni , memang aq dah x tahan nk pendam perasaan sedih aq ni . nk citer kat orang , orang x nak denga . so , I have a blog , so I share it , it will make me more comfortable than before ... DongHae-ah , be strong dear . you had promise to your father that you will be tough . don't cry . make a smile .

Saturday, 5 May 2012

second EXAM !

oh my ! exam akan datang kembali menabur bakti ! memang cepat gile rase sbb , mcm baru minggu lepas je ambik result PKBS 1 ! cam pelik kan >? but that is real . pape pun , my goal for this exam is to be among top 10 in form 1 ranking not in class . InsyaAllah dengan izinNya , aq boleh buat . apa yang perlu aq buat hanyalah ulang kaji ! dan paling penting siang malam berdoa ! tapi , samping2 berdoa tu , kalau x de usaha , x  ke mana jugak kan ? paling aq geruni adalah BAHASA ARAB dan SEJARAH  *sebenarnya semua subjek gerun, hi3*
tapi kan , semakin dekat exam ni lah , aq makin malas nk baca buku ! oh tidak ! sebabnye pon aq x tahu dan kurang pasti . serious ! and memang kebelakangan ni , aku 24 hour dengar lagu ! aq harap bende 2 x ganggu pembelajaran aq . ye , aq harap ! tapi , sumpah ! aq runsing gila dengan exam kali ni ! oh no ! aq kan , memang gile-gile berharap yang aq dapat duduk dlm ranking top 10 *sebenarnya nak top 5* , tapi orang kata jangan tamak-tamak , kan ? nanti semuanye x boleh . kesian . tapi apa salahnye kan aq punye sasaran tinggi kan ? kan ada pepatah melayu cakap , di mana ada kemahuan , di situ ada jalan . InsyaAllah aq boleh buat dengan jayanya untuk exam kali ni ! korang doakan aq key? wish me luck . InsyaAllah dengan izinnya , sasaran aq akan tercapai ! ya , kalau aq USAHA !

Thursday, 3 May 2012

-DiKiR-

lama gile x update blog . miss you dear bloggie ! btw , my class (1UA) , menang utk pertandingan bulan bahasa . happy n we are so proud of ourselves ...... (*serious kite orang x sangka langsung pon boleh menang*) ..... so , time program penutupan bulan bahasa (rabu/2/5/12) , kite orang kene wat persembahan kan .... memang time tu , nervous yg kite orang rasa cam pelik tau x ? nervous yg kite org rase tu memang x sama dgn time nk bertanding (pelik kan ?) ,,,,, memang persembahan kite orang x seberapa menjadi . tapi , at least , yaaaa , we're the winner ! proud of it ! .... here coming some picture

#ni time pertandingan


#ni pon time hari pertandingan tapi before wat persembahan


#this is hari kite orang wat persembahan , (sebelum persembahan)


#yay ! persembahan da selesai , (notice the present ?) hihi


# :D .... we are super juni-OR ! hardfans !sarang hae super junior oppa ~!


#and , lastly . me n sho , with the present ... our present

Friday, 27 April 2012

istimewanya kaum HAWA

Seorang anak laki-laki kecil bertanya kepada ibunya,
"Mengapa engkau menangis?"
"Kerana aku seorang wanita", kata sang ibu kepadanya.
"Aku tidak mengerti", kata anak itu.
Ibunya hanya memeluknya dan berkata,
"Dan kau tak akan pernah mengerti" Kemudian anak laki-laki itu bertanya kepada ayahnya,
"Mengapa ibu suka menangis tanpa alasan?"
"Semua wanita menangis tanpa alasan", hanya itu yang dapat dikatakan oleh ayahnya.
Anak laki-laki kecil itu pun lalu membesar menjadi seorang laki-laki dewasa, tetap ingin tahu mengapa wanita suka menangis. Akhirnya ia mendapat petunjuk dari Tuhan, Antara bisikan yang didengarinya adalah:

01."Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan "

02."Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya "

03."Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh "

04."Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya "

05."Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya "

06."Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahawa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada di sisi suaminya tanpa ragu "

07."Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan. Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan walaupun kadangkala dia tidak memerlukannya."

Tahukah kamu? Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya. Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, karena itulah pintu hatinya - tempat dimana cinta itu ada.

Monday, 23 April 2012

hukum COUPLE !

Lumrah dunia, Allah menciptakan seluruh makhluk hidup berpasang-pasangan,bahkan menciptakan alam semesta ini pun berpasang-pasangan,
sebagaimana firman-Nya:
"Maha Suci Allah yang telah menciptakan pasang-pasangansemuanya, baik dari apa yang ditumbuhkan oleh bumi dan dari diri mereka maupun dari apa yang tidak mereka ketahui" (Yasin: 36)
"Dan segala sesuatu Kami ciptakan berpasang-pasangan supaya kamu mengingat akan kebesaran Allah." (ad-Dzaariyat: 49)
Berdasarkan sunnah kauniyah (ketetapan Allah) yang umum ini, manusia diciptakan berpasang-pasangan, terdiri dari jenis laki-laki dan perempuan, sehingga kehidupan manusia dapat berlangsung dan berkembang. Begitu pula dijadikan daya tarik antara satu jenis dengan jenis lain, sebagai fitrah Allah untuk manusia.
Jadi memanglah tidak dinafikan bahawa lelaki pasti selalu menginginkan wanita dan wanita pasti selalu menginginkan lelaki. Kerana itu, tidak ada erti keseorangan dalam idup manusia kecuali jika sudah lari dari keseimbangan fitrah. Maka dengan wujudnya fitrah manusia ini,logiklah jika setiap manusia menginginkan pasangan yg berlainan jenis atau dengan kata lain menginginkan mawadah (cinta).
"Dijadikan indah pada (pandangan) manusia berupa kecintaan pada apa-apa yang diingini…." (Ali-Imran:14).
"Barang siapa ingin memperoleh kelezatan iman, hendaklah ia mencintai seseorang hanya karena Allah swt" (riwayat Imam Ahmad, dari Abu Hurairah).
Dari Abu Hurairah ra, rasulullah saw bersabda:
Demi zat yang jiwaku ada dalam genggaman-Nya, kamu sekalian tidak akan masuk surga sebelum beriman, dan kamu sekalian tidaklah beriman sebelum saling mencintai. (HR Muslim)
"Apabila seseorang mencintai saudaranya maka hendaklah ia memberitahu bahwa ia mencintainya" (HR Abu Daud dan At-Tirmidzy).
Malahan Allah jua terkenal dengan sifatnya Ar-Rahim penyayang. Pastilah x terlepas juga bagi setiap makhluknya utk memiliki sifat yg mulia ini.
"Kasih sayang itu digantungkan di ‘arsy (singgasana Allah) dengan menyebutkan: Barangsiapa yang mengikutiku maka Allah akan menghubungi orang itu. Dan barangsiapa yagn memutuskan diri padaku maka Allah akan putus hubungan dengan orang itu" (Shahih Muslim)
Nabi bersabda: Allah berfirman: "Rahmat-Ku telah mendahului akan kemurkaan-Ku" (Shahih Muslim)
Merujuk masalah cinta remaja islam zaman sekarang, kebanyakan nya membawa kepada bukan menurut islam. Kebanyakannya melalui cinta yg mengasyikkan sampai terlupa mengenai hukum dan batasan yg ditetapkan Allah yg Maha mengetahui. Dan kesemuanya boleh dikatakan terpesong dari asas yg dibawakan oleh islam. Punca terjadi nya masalah ini ialah kerana terjadinya pengaruh barat atau org kafir dalam cara hubungan yg sebenar antara lelaki dan wanita kepada masyarakat islam. Jadi dengan itu di sini saya akan menjelaskan mengenai hubungan yg sebenar menurut islam…
Jelas sekali, ISLAM TIDAK PERNAH MEMBENARKAN adanya perhubungan diantara lelaki dan perempuan jika tiada ikatan yang SAH seperti Pertunangan atau Pernikahan/Perkahwinan.
"tiada yg lebih baik antara hubungan lelaki dan perempuan melainkan nikah" (Hadith sahih)
Jadi,islam memang tidak menggalakkan apa2 hubungan wujud antara lelaki dan perempuan. Apatah lagi sekarang di kalangan remaja masalah ‘couple’ sentiasa menjadi satu trend yg disebut2. Memang x dapat dinafikan couple adalah perkara yg jelas tidak dibenarkan berdasarkan hukum islam. Pergaulan bebas lelaki perempuan lebih bercirikan maksiat jelas sekali dilarang. Malahan telah saya jelaskan dibahagian atas mengenai batas2 interaksi lelaki perempuan juga menunjukkan penjagaan yg amat terkawal. Apatah lagi mewujudkan ‘couple’ atau hubungan yg tidak sah ini. Tambahan pula, terdapat jua kes2 dimana wujudnya couple islamic atau percintaan remaja islam yg hanya menggunakan alat2 telekomunikasi utk berinteraksi tanpa perlu nya perjumpaan2. Perlu diingatkan di sini jua, ianya jelas dilarang (Rujuk interaksi lelaki dan perempuan diatas). Matlamat tidak menghalalkan cara…
Abu Hurairah r.a berkata: Bersabda Nabi: Telah tercatat pada anak adam bahagiannya dari zina, yg pasti terkena, zina mata ialah melihat, dan telinga zinanya mendengar, lidah zinanya berkata, tangan zinanya menyentuh dan kaki zinanya berjalan, dan hati yang ingin dan membenarkan (yg memperaktikkan, semua itu ialah kemaluan, benar terjadinya atau tidak. -Riwayat Bukhari & Muslim-
Wahai kaum hawa diluar sana,harap perkara ini tidaklah diambil sambi lewa kerana ianya berkenaan ngan hukum Allah. Taqwa dan takutkanlah Allah yg Maha Besar.
Menurut Syaikh Ibnul Qayyim, ada enam peringkat cinta (maratibul-mahabah), yaitu:
1.cinta yang paling tinggi/paling agung adalah tatayyum, yang merupakan hak Allah semata.
"Sesungguhnya shalatku, ibadahku, hidupku dan matiku hanya untuk Rabbul alamiin"
"Dan orang-orang yang beriman amat sangat cintanya kepada Allah…" (albaqarah: 165)
2.cinta kepada Rasulullah saw (isyk). Cinta yang melahirkan sikap hormat, patuh, ingin selalu membelanya, ingin mengikutinya, mencontohnya, dll, namun bukan untuk menghambakan diri kepadanya.
"Katakanlah jika kalian cinta kepada Allah, maka ikutilah aku (Nabi saw) maka Allah mencintai kalian dan mengampuni dosa-dosa kalian" (Ali Imran: 31)
3.syauq yaitu cinta antara mukmin dengan mukmin lainnya. Antara suami isteri,ibu bapa dan anak, yang membuahkan rasa mawaddah wa rahmah.
4.shababah yaitu cinta sesama muslim yang melahirkan ukhuwah Islamiyah.
5.ithf (simpati) yang ditujukan kepada sesama manusia.
6.cinta yang paling rendah dan sederhana, yaitu cinta/keinginan kepada selain manusia: harta benda.
Jika dilihat semula keadaan agama islam yg syumul ini yang memudahkan,tidaklah ianya hanya statik tidak menghalalkan percintaan. Memang ada cara2nya yg dihalalkan, gunakan cara2 halal yg dibenarkan. Terdapat jalan2 seperti pertunangan dan pernikahan yg dihalalkan. Dalam islam,percintaan adalah lebih selamat jika hadir selepas wujudnya pernikahan kerana jika tidak ia akan lebih membawa kepada masalah hati. Perlu jua diketahui islam tidak melarang seseorg utk minat kepada yg berlawanan jantina. Ini lebih membawa kepada seseorg utk memilih calonnya. Dan ada yg bertanya mengenai cara kenal mengenal pasangan sebelum wujudnya ikatan perkahwinan. Jalannya ialah pertunangan (khitbah) atau peminangan. Di dalam phase ini bertaaruf sebelum pernikahan adalah dibenarkan. Malahan dalam hadith, Rasulullah bersabda kepada salah satu sahabatnya Mughirah bin Syu’bah:
"Pergilah dan lihatlah (calon isteri) kerana itu boleh dijadikan dasar atau pedoman bagi kalian berdua" (sunan Ibnu Majah, juz 1 hal 599)
Rasulullah juga melakukan pertunangan dengan isterinya Saidatina Aisyah ketika usia 7tahun. Ini merujuk dari dalil berikut:
Menurut Tabari (juga menurut Hisham ibn `Urwah, Ibn Hunbal and Ibn Sad), "Aisyah dipinang pada usia 7 tahun dan mulai berumah tangga pada usia 9 tahun."
Dan lebih digalakkan pertunangan yg wujud tidak terlalu panjang kerana ia lebih menyeksa pasangan dengan permasalahan hati. Boleh jua diadakan nikah gantung sebagaimana jua dilakukan Rasulullah kerana urusan dakwah. Method menggunakan nikah gantung adalah lebih berkesan bagi mereka yg ingin bercinta tetapi dibatasi perkara2 lain (seperti student yg belajar). Dan sedarlah bahawa lelaki yg baik adalah untuk wanita yg baik…
"Perempuan-perempuan jahat untuk laki-laki jahat, laki-laki Jahat untuk perempuan-perempuan jahat pula, perempuan-perempuan baik untuk laki-laki baik, laki-laki baik untuk perempuan-perempuan baik pula. Mereka itu (orang-orang baik) terlepas dan tuduhan yang mereka katakan, untuk mereka ampunan dan rezeki yang mulia." (an-nur:26)
"Laki-laki berzina tiada berkahwin melainkan dengan perempuan berzina pula, atau perempuan musyrik. Perempuan berzina tiada berkahwin, melainkan dengan laki-laki berzina pula atau laki-laki musyrik. Yang demikian itu diharamkan atas orang-orang yang beriman." (an-nur:3)
Berikut ialah beberapa dalil yg menggalakkan pernikahan:-
"Barang siapa menikah, maka ia telah melengkapi separuh dari agamanya. Dan hendaklah ia bertaqwa kepada Allah dalam memelihara yang separuhnya lagi" (HR. Thabrani dan Hakim)
"Wahai para pemuda! Barang siapa diantara kalian berkemampuan untuk nikah, maka nikahlah, karena nikah itu lebih mudah menundukkan pandangan dan lebih membentengi farji (kemaluan). Dan barang siapa yang tidak mampu, maka hendaklah ia puasa, karena puasa itu dapat membentengi dirinya" (HSR. Ahmad, Bukhari, Muslim, Tirmidzi, Nasaiy, Darimi, Ibnu Jarud dan Baihaqi).
"Dan kawinkanlah orang-orang yang sendirian diantara kamu dan orang-orang yang layak (berkawin) dari hamba-hamba sahayamu yang laki-laki dan perempuan. Jika mereka miskin Allah akan memampukan mereka dengan karunia-Nya. Dan Allah Maha Luas (Pemberian-Nya) lagi Maha Mengetahui" (An Nur: 32)
"Ada tiga golongan manusia yang berhak Allah tolong mereka, yaitu seorang mujahid fi sabilillah, seorang hamba yang menebus dirinya supaya merdeka dan seorang yang menikah karena ingin memelihara kehormatannya" (HR. Ahmad 2: 251, Nasaiy, Tirmidzi, Ibnu Majah hadits no. 2518, dan Hakim 2: 160)
Suatu ketika org datang menemui al-Hasan, cucu Rasulullah Saw., ia ingin bertanya, sebaiknya dengan siapa puterinya menikah. Maka al-Hasan berkata, "Kawinkanlah dia dengan orang yang bertakwa kepada Allah. Sebab jika laki-laki itu mencintainya, ia pasti memuliakannya; dan jika ia tidak mencintainya, ia tidak akan berbuat zalim kepadanya."
"Apabila datang kepadamu seorang laki-laki (untuk meminang) yang engkau ridha terhadap agama dan akhlaknya, maka nikahkanlah dia. Bila tidak engkau lakukan, maka akan terjadi fitnah dan akan timbul kerusakan yang merata di muka bumi" (HR. Tirmidzi dan Ahmad)
Jadi,nyata sekali sebarang hubungan sebelum pernikahan dan pertunangan adalah dilarang. Islam itu sendiri menggalakkan pernikahan. Gunakan lah jalan percintaan yg halal…

Saturday, 21 April 2012

hangout at KB .

hari ni , aq n malyn , pergi Kb .. sbb pa ? sbb nk beli barang2 for persembahan dikir isnin ni ! , so , sambil2 cari barang tu , kite org jalan2 la sekitar Kbmall ,nk tau x ? pusing punye pusing dekat mall tu  (dalam masa 1 jam 30 minit kot) baru lah jumpe barang yg hendak dibelinya ! haha , letih tau x ?  sebelum balik dekat school , singgah KFC dulu .

Thursday, 19 April 2012

omo , I can't believe it !

today ! .. satu hari yg memang menyedihkan wat aq ! aq tngh la search satu bende , n then time aq tngh scrolled down ke bawah ... ops! hatiku retak seribu ! memang ,,, ya Allah ,,, sakit teramat tau x ? aq ternampak gambar **n**ae dgn seseorang ! .... ya Rabbi , hanya Allah je yg tahu perasaan aq time 2uh ! .. tapi nk wat camne kan ? I'm just a human , a fan . but to me I'm not a fan , I'm a lover keyh ! (cehh berangan) . pape pun , aq betul2 berharap , that was edited pic ! mcm hari tu . rupa2nya edit jer ! pape pun . I'll always support you oppa ! sarang hae .

Cikgu Tersayang .

ptg tadi (19 , april , 12) . sy masuk ujibakat choir skolah , n then ni la lagu yg kene nyanyi . best tau !

pagiku cerahku ,
matahari bersinar ,
ku gendong tas merahku ,
di punduk .

s'lamat pagi semua ,
ku nantikan dirimu ,
di depan kelas ,
menantikan kami
c/o:
guruku tersayang ,
guru tercinta ,
tanpamu , apa jadinya ,
aku .

tak bisa baca tulis ,
mengerti banyak hal ,
guruku terima kasihku !

nakalnya diriku ,
kadang buatmu marah ,
namun segala maaf ,
kau berikan .


**repeat chorus

Wednesday, 18 April 2012

my oppa - my fishy

LEE DONGHAE , pernah dengar x nama tu ? mesti pernah kan ? (klau x , ikut engkau la) . If you ols want 2 know , he's different from the otherr guy that I have met in my live . SERIOUSLY ! .aq x tipu key ! sebenarnye , aq baru je minat dia akhir tahun lepas (dis , 2011) , but , boleh katakan I know him better . dari rupa , ke suara , ke perangai , kesemuanya , he's totally perfect ! (I know , x de manusia yg perfect kat dunia) . hihihi .




name : Lee Dong Hae
birthday : 15 october 1986
hometown : Mokpo , South Korea


*** he's adorable right ?

Tuesday, 17 April 2012

-nada cinta-

korang tengok x citer nada cinta ? I bet , mule2 je tengok kan ? Like me , *dude* . Memang la , citer die best tapi , berbelit-belit . Yang pasti happy ending lah . BTW , aq nk cuti tengok citer tu dulu . nanti 10 episodes last , sambung la balik . BETTER THAN NEVER !

Monday, 16 April 2012

-KaWaN--cHiNgU-

klau nk berkawan tu biarlah niatnya betul dulu . Niat kita berkwn hanyalah semata-mata kerana Allah .

*klau berkawan kerana*
-populariti
-kemewahan
-kepintaran
-kelebihan

x berkat lah persahabatan kita klau disebabkan hal2 di atas . 

-BERKAWAN BIAR SERIBU , MUSUH JANGAN SEKALI-

Sunday, 26 February 2012

love u dear, AINA

bestie aq dah pindah sudah ke faris petra...... sememangnya aq sedih,, tapi nk wat cam mana kan~?..... aq ngan dia rapat sejak darjah 1 lagi...kite orang dah jadi bff sejak drjah 1 hingga sekarang n insyaALLAH forever.....
bye2 dear, may u happy there,, sarang hae,,, gomawo,,, 

                             
                                                                                                                               dear friend,
                                                                                                                                               fakhirah

kpop band -my bias-

BOY BAND


SUPER JUNIOR - Yesung . Sungmin . Eunhyuk . Kyuhyun . Ryeowook 
CN BLUE - Younghwa
DBSK - Jaejoong . Changmin
SHINEE - Minho . Taemin
BIG BANG - G.Dragon . TOP . Seungri
B2ST - Gikwang . Yoseob
2PM - Junho . Taecyeon . Changsung . Nickhun
INFINITE - L
U-KISS - Dongho
FT ISLAND - Hong Ki . Min Hwan
ZE :A - Dongjun . Kwanghee
BOYFRIEND : Youngmin . Donghyun 
TEEN TOP : Chunji 
MBLAQ - Lee Joon . MIR 
EXO K/M - Sehun . Luhan . Kai . Baekhyun . Kris




GIRL BAND


SNSD - Seohyun . Sooyoung . Tiffany . Suny . Yoona
F(X) - Amber . Krystal
2NEI - Dara
SISTAR - Bora
T-ARA - Aerum . Dani
WONDER GIRLS - Yubin  
AFTER SCHOOL - Uee . Raina
4 MINUTE - Gayoon
MISS A - Min . Suzy
A PINK - Naeun . Chorong










Friday, 27 January 2012

sayang SANGAT2 kawan-kawan aQ~!

hye all~!  kat sini saya nk share psl kwn2 sya yg rapat time skolah rendah(SKGD)...*laki N prmpuan**
aina-cantik, moody, baik, kelakar, kreatif,  sporting
ieqah-cantik, sensitive, kelakar, baik, sporting
tikah-comel, moody, sensitive, baik, kelakar, sporting
mimi-cantik, sensitive, kelakar, akan buat benda yg dia nak, sporting
miena-cantik, cool, baik, x kedekut, kelakar, moody, sporting
husna-moody, cantik, sensitive, baik, sporting
wawa-cantik, moody, sensitive, degil, baik
aini-cantik, garang, baik, sensitive
ira-garang, baik, moody, kelakar, sporting
kimi-poyo, baik hati, ganas, kelakar, sporting,
dolloh-poyo tahap dewa, kelakar, baik, sporting
afham-raja poyo, sporting, sensitive
salman-baik hati, kelakar, perasan, poyo, sporting
amin-baik, kedekut, prasan, bijak

Wednesday, 25 January 2012

....no title~~!

smalam kan, org yg saya sayang online FB.. time tuh saye hrp sangat2 boleh chat dgn dia... tapi tangan sye x kuat utk hantar chat kat die.... tapi sblum dia online guna FB dia ...dia on gune FB abg dia(maybe**).... n knp dia asyik ingatkan saya kat dia.............. uishhhyyyyyy

Tuesday, 24 January 2012

PURE PUMPKIN FLOWER

pure pumpkin flower~! cite die memang best, cite tula, cite korea pertama yg dpat pikat hati aq~!...(*aq x seberapa minat korea*).. cite dia mengisahkan tentang seorang gadis  yg bernama park soon-jung yg ditinggalkan oleh ibunya iaitu gang-joo-seon... dia ditinggalkan dgn ayah tirinya , park hyun-mook, soon-jeong mempunyai bakat dlm bidang masakan., semasa umurnya mencecah 24 tahun dia n ayahnya membuka sbuah restoran~! ..dlm menempuhi suka duka utk memajukan restorannya, dia telah bertemu dgn seorang jejaka yg (teramat-amat macho, comel*) , yg bernama , YU min-soo,.. min-soo merupakan anak kepada CEO syarikat SONSOO,,, namun, dia merahsiakan identiti sebenarnya drpd soo-jeong,,, dia menyamar sebagai budak penghantar sayur di depan soon-jeong... min-soo amat cintakan soon-jeong... begitu juga dgn soon-jeong ttapi soon-jeong menyembunyikan perasaannye yg sebenar drpd min-soo...pada suatu hari soon-jeong dpt bekerja di tmpat yg sama bersama min-soo... pada masa yg sama soon-jeong mengetahui yg min-soo ialah anak seorang CEO... dlm menempuh pengorbanan cinta mereka,,, merka terpaksa berdepan dgn 2 org manusia iaitu , oh hyo-joon, dn juga , oh sa-ra... hyo-joon mencintai soon-jeong,,, manakala sa-ra mencintai min-soo... dlm pada itu soon-jeong mengetahui yg puan gang joon-seon(boss nya) ialah ibu kandungnya.. manakala ayah kandungnya pula yang gwan-woon...cik gang mahu merebut syarikat yg diwarisi nenenk min-soo kepadanya... dlm menempuh halangan utk mencari cinta dn mengalahkan ibu tirinya(gang joon-seon),, min soo terpaksa berdepan dgn pelbagai cabaran.... ___stakat 2 lka dulu...(*part yg aq suka tengok masa min-soo dgn soon-jeong,,,, masa diorang pergi keluar sama2, berpeluk, dn banyakkk lagi,, opss bergurau juga~!*).............min-soo (nama sebenar: kimn tae-hyun) sya paling suka tengok tae hyun~!!!!!!!!

Monday, 23 January 2012

my perangai

nk tau x, aq ni kuat cemburu... wlaupun hal yg remeh.. itu sifat aq~! hahaha... kadang2 aq nk tergelak sbb bende sekecil kuman pon aq blh jeles,, hihihi~~~

Sunday, 22 January 2012

haishhh<~>

haishhhh <_> hancur hati aq bila bukak FB xdi,,, sbb pa?? sbb aq bukak la wall i**n, N then aq tengok die ade wat 1 album baru, ... ishhh gambar yg dia letak dlm 2 gambar GF die........ ohmy.... sedehhhhh sangat3^~^....
seikhlasnya aq ckp aq still ada perasaan kat die, tapi aq nk lupekan semua 2, tapi wlau sekuat mana aq cuba tetap x b0leh jugak.... aishhy **.....

Thursday, 19 January 2012

new book, new LIFE

NO MORE LOVE IN MY DICYIONARY FOR NOW~!!  maybe thats's my moto for now, tapi hakikatnya aq still x bleh lupakan budak tu. walaupun aq da tahu yg dia dah ada awek baru .Tapi aq berharap sangat perasaan utk mencintai seseorang dapat aq hilangkan dari hidup aq buat seketika. Aq harap aq dapt lupakan budak tu. aq dah x nak ckp pasal cinta lagi. walau apa pun saya bahagia utk awk, semoga awk bahagia dgn yg baru. Saya tahu awk pernah terasa amat2 pedih smasa bercinta masa dulu sbb org yg sangat awk cintai dah permainkan awk dgn mangatakan yg dia pun suka kat awk tapi pada hakikatnya, x langsung... tapi kan.. kelakar lah baru je beberapa minggu yg lepas awk ckp kat aq yg awk nak solo  sampai lah habis SPM. tup tup, dah ada yg baruuuu... x pe lah aq x kesah pon, asalkan awk *happy*... aq cuma harapkan 1 hal jer dari awk iaitu aq harap yg awk x lupekan persahabatan kita ni wat selama-lamanya key??... CINTA tu sebenarnya mempunyai maksud yg berbeza-beza, tapi bagi saya cinta itu mebawa sejuta satu maksud,apa yg penting we must always remember, hanya ada 1 je cinta yg kekal ABADI   dan ia adalah cinta kepada Pencipta kita, ALLAH SWT... ....... .... ...